Maricica Irina Corniciová (23) zemřela začátkem minulého týdne. Na případ upozornila rumunská média tamní policie. Ta reagovala na středeční zprávu záchranné služby přivolanou jeptiškami do kláštera na severozápadě země k mrtvé mladé ženě. Lékaři jí už nedokázali pomoci.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že členka řádu zemřela připoutaná na kříži, a to po třech dnech rituálu vymítání ďábla. Během té doby nesměla jíst, pít, ani vydávat jakékoli zvuky. Ústa měla proto zacpaná roubíkem.

Policie už zatkla otce Daniela a čtyři jeptišky. Obvinila je ze zabití. První závěry totiž ukazují, že se žena udusila.

Kněz: Bůh jí pomohl

Členové církve vyslovená podezření odmítají. "Bůh vykonal zázrak. Nakonec se Irina ďábla zbavila," konstatoval otec Daniel. "Nevím, proč se kolem toho dělá takový rozruch. Vymítání ďábla je v srdci naší ortodoxní církve zcela běžné. Moje metoda není určitě pro další kněze vůbec neznámá," doplnil pro tiskovou agenturu AFP.

Podle svědků Corniciová přijela do kláštera ležícího v blíže neupřesněné odlehlé části Rumunsku před třemi měsíci. Původně chtěla jen navštívit svou známou. Posléze se rozhodla zůstat.

Mrtvá nemá žádné příbuzné. Vyrostal v sirotčinci ve městě Arad. Trpěla schizofrenií, kterou podle zdrojů z policie její souvěrci považovali právě za posedlost ďáblem.

Budou-li otec Daniel a čtyři jeptišky uznáni vinnými, hrozí každému z nich až 20 let vězení.

Klášter v roce 2001 založil jistý právník a pravoslavnou církví nikdy nebyl posvěcen, řekl agentuře AP biskup rumunské pravoslavné církve Corneliu Barladeanu.

Biskup, pod jehož pravomoc spadá župa Vaslui na severovýchodě země, dále informoval, že mnichovi Danielu Petru Corogeanovi, který řídil klášter Nejsvětější Trojice, byl zakázán výkon kněžských funkcí, takže již nesmí sloužit bohoslužby. Byl prý rovněž vyloučen z mnišského života. "Klášter je zavřený a nebude se už otvírat," prohlásil biskup.